اهمیت فراوان درخت خرما به عنوان گیاهی پرورشی در واحهها و بهعنوان منبع غذایی انسانها و حیوانات نیز به دلیل وجود تنوع بسیار زیاد انواع خرما است.
وزن خرما 5 تا 25 گرم و طول آن 2.5 تا 8 سانتی متر است.
نان خرمایی صحرا از خرمای فشرده، نسبتاً نشاسته ای و خشک تشکیل شده است.
برای بازاریابی، خرما پیارم هرمزگان بر اساس گوشت به انواع نرم، نیمه خشک و خشک تقسیم می شود که از نظر رنگ، میزان قند و عطر نیز متفاوت است.
صحبت از 1500 گونه در سراسر جهان وجود دارد که 450 نوع آن به تنهایی در خانه خرما، یعنی عراق امروزی یافت می شود.
تنها چند رقم در کشت تجاری وجود دارد. ما تقریباً به طور انحصاری انواع اسنک نرم و بسیار شیرین را می شناسیم، بالاتر از همه Deglet Nour (تصویر سمت راست) و Medjoul. این گونه های خرما به دلیل طعم بسیار خوب در حال حاضر در کالیفرنیا نیز رشد می کنند.
متأسفانه، برای بازار ما، خرما اغلب با شربت گلوکز نگهداری می شود.
خرمای خشک 20 درصد آب دارد اما به دلیل قند بالای 60 تا 70 درصدی آن میتوان برای مدت طولانی نگهداری کرد.
کربوهیدرات ها به نسبت های مشابه عمدتاً از (25 گرم) گلوکز و (25 گرم) فروکتوز و همچنین (14 گرم) ساکارز تشکیل شده اند.
فروکتوز یا قند میوه در رژیم های غذایی ترجیح داده می شود زیرا دیابتی ها نسبت به سایر انواع قند آن را بهتر تحمل می کنند.
فروکتوز دارای شاخص گلیسمی نسبتاً پایینی است، فروکتوز با قدرت شیرین کنندگی بالاتر از نظر تغذیه ای برای سایر بیماری ها نیز مفید است.
محتوای پروتئین خرما کمتر از 2 درصد است، میزان چربی آن ناچیز و 0.5 درصد است.
خرما حاوی 6 تا 8 درصد فیبر و 1.8 درصد مواد معدنی است. محتوای بسیار بالای پتاسیم قابل توجه است.
محتوای آهن و روی نیز در مقایسه با سایر انواع میوه ها زیاد است. خرما حاوی اسید فولیک مهم است.
دگلت نور حدود 8 گرم وزن دارد، بنابراین حاوی حدود 25 کیلو کالری است.